Latijnse naam: Triticum durum
Couscous is een soort graan die normaal gesproken veel in Noord-Afrika wordt gegeten. Het heeft positieve en negatieve kanten. Couscous is soms niet goed voor mensen met diabetes. Het verhoogt de bloedsuikerspiegel meer dan pasta. Aan de andere kant is het wel weer beter dan witte rijst voor mensen met diabetes. Couscous heeft een ontstekingsremmende waarde. Op die manier werkt het goed bij welvaartsziekten in het algemeen.
Couscous is grof gemalen durummeel. Het wordt ook griestarwe genoemd. Dit meel wordt vervolgens gebruikt om bolletjes van te maken.
In feite is couscous een pastasoort en geen graansoort. Er zijn verschillende grootten van de couscousbolletjes. Omdat couscous van durum wordt gemaakt is de geneeskracht van durummeel vergelijkbaar met die van couscous.
Durum wordt als couscous gegeten, maar er kan ook een brood van worden gemaakt. Het is directe familie van tarwe.
Waarom gebruiken we Latijnse woorden in de taxonomie en botanie? Onder andere omdat we dan zeker weten over welke plant het gaat. Couscous wordt gemaakt van durum. De Latijnse naam van durum is Triticum durum. Triticum is de naam die alle tarwesoorten hebben gekregen. Tarwe heet in het Latijn Triticum aevesticum.
Couscous is in feite een pastasoort. De meel wordt vermalen tot kleine pastabolletjes. Uit onderzoek uit 1990 blijkt dat couscous een hogere GI-index heeft dan andere pasta. Het maakt niet uit van welke plant het wordt gemaakt. Dat is een negatief aspect voor couscous.
De onderzoekers zagen dat dezelfde granen voor een lagere bloedsuikerspiegel zorgden als ze in in andere pastavorm zoals tagliatelle worden gegeten. Het onderzoek werd uitgevoerd in Tunesië.
Couscous is goed ter variatie
Couscous is niet het meest gezonde meel, maar het is in sommige opzichten gezonder dan witte rijst en tarwe.
Het is een prima meel om mee te variëren. Elke meelsoort heeft weer andere fytonutriënten. In het algemeen is het niet verstandig om welk product dan ook dagelijks te eten.
Couscous of brood op basis van durummeel vormt een goede variatie van voeding op basis van tarwe.
Tunesisch onderzoek uit 1992 concludeert dat het eten van couscous en kikkererwten samen leidt tot goede niveaus van ijzer in het bloed.
In Tunesië behoren deze twee ingrediënten tot de dagelijkse maaltijd.
Het ijzer uit de producten blijkt goed biobeschikbaar te zijn. Een ijzertekort wordt ook wel een anemie of bloedarmoede genoemd.
Daarom kun je zeggen dat het regelmatig eten van couscous en kikkererwten preventief en genezend werkt tegen anemie.
Amerikaanse onderzoekers zien dat het Aziatische dieet leidt tot een extra gevoeligheid voor suikerziekte of diabetes mellitus. Dat komt vooral door het eten van witte rijst in China, India en omringende landen. Het eten van couscous maar ook andere granen zoals amarant, gerst, zilvervliesrijst, millet, sorghum, quinoa en spelt kan daar verandering in brengen. Deze granen en graanvervangers kunnen het risico op diabetes verkleinen.
De onderzoekers stellen dat couscous een proteïnerijke rijstvervanger is. In allerlei gerechten kan men couscous en de andere genoemde granen als witte rijst alternatief gebruiken.
Dat geldt natuurlijk ook voor westerlingen die graag een Aziatische maaltijd eten.
Zij kunnen dezelfde maaltijd bestellen en zelf thuis couscous of zilvervliesrijst koken. Veel mensen doen dat al.
Er bestaat gewone couscous en er bestaat glutenvrije couscous die qua smaak hetzelfde is.
Je zult je afvragen waarom een product glutenvrij moet zijn. Dat is handig voor mensen met lekkedarmsyndroom, coeliakie, de ziekte van Crohn, prikkelbaredarmsyndroom of tarwe-intolerantie.
Normaal gesproken is couscous niet glutenvrij. Het is een graansoort en granen bevatten vaak gluten. De couscous wordt glutenvrij gemaakt door een melkzuurbacterie toe te voegen tijdens het productieproces.
Deze bacterie verteert de gluten. Dat is een natuurlijke manier om een product glutenvrij te maken.
Tapioca en durum hebben beide voedingstoffen die de ander niet hebben. Tapiocameel en durummeel vullen elkaar goed aan. Dat zeggen onderzoekers uit Nigeria. ´Het zou wenselijk zijn dat er deegproducten zoals pasta worden gemaakt van een combinatie van cassavemeel en durummeel.´, is de hoop die de wetenschappers uitspreken. Cassave behoort samen met durum momenteel tot de meest belangrijke voedselsoorten in Afrika.
Veel welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes, hartproblemen en kanker zijn ontstekingsziekten. Hierbij wordt gedoeld op ontstekingen op celniveau, ook wel oxidatieve stress genoemd.
Durum bevat antioxidanten en deze biocomponenten remmen ontstekingen. Op deze manier werkt het tegen hart- en vaatziekten.
Volgens onderzoekers bevat durum meer antioxidanten dan tarwe. Men zag eveneens dat de ontstekingsremmende werking van invloed is op diabetes; ook hier tegen lijkt durum geneeskrachtige werking te hebben.
Antioxidanten in voeding kunnen vrije radicalen, die allerlei oxidatieve stress veroorzaken, de grondoorzaak van ziekten als obesitas, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen, uitschakelen.
Vooral lijken mensen met hartperikelen gebaat te zijn bij het eten van couscous. Onderzoekers uit Italië zagen in 2015 dat vijf Italiaanse durumvariëteiten over veel polyfenolen en isoprenoïden beschikken. Dat zijn ontstekingsremmende bioactieve componenten.
De soorten Duilio en Svevo vertoonden de hoogste ontstekingsremmende waarde.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.