Latijnse naam: Anethum graveolens
Dille is een eenjarig kruid uit de selderiefamilie Apiaceae. Het is de enige soort in het geslacht Anethum. Dille wordt op grote schaal geteeld in Eurazië. Waar het voorkomt worden de bladeren en zaden gebruikt als kruid of specerij om voedsel op smaak te brengen. Dille kun je het best vers eten en daarvoor is het eigenlijk alleen mogelijk om het zelf te kweken. Maar het is een makkelijk kweekbaar kruid. Het doet het zelfs in een pot of bloembak op het balkon.
Dille is een mooie plant in een medicinale siertuin.
Anethum graveolens, behorend tot de familie Umbelliferae, is inheems naar Zuid-Europa. Het is een eenjarig kruid dat groeit in de Middellandse Zeegebied, Centraal- en Zuid-Azië. Nu is het
wordt over de hele wereld op grote schaal verbouwd . Het wordt traditioneel gebruikt als een populair aromatisch kruid en specerij met een zeer lange geschiedenis dat teruggaat tot meer dan 5.000 jaar.
De gezondheidsvoordelen van komen voort uit twee soorten genezende componenten: monoterpenen, met onder andere carvon, limoneen en anethofuran; en flavonoïden, inclusief kaempferol en vicenine. Dille is een unieke plant omdat zowel de bladeren als de zaden worden gebruikt als smaakmaker. De groene bladeren van dille zijn piekerig en varenachtig en hebben een zachte, zoete smaak, een beetje vergelijkbaar met venkelblad. Gedroogde dillezaden zijn lichtbruin van kleur en ovaal van vorm een vlakke zijde en een bolle geribbelde zijde. De zaden zijn qua smaak vergelijkbaar met karwij, met een smaak die aromatisch, zoet en citrusachtig is, maar ook licht bitter. Dille is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Rusland, West-Afrika en het Middellandse Zeegebied.
Anethum graveolens bevatte essentiële oliën, vette olie, eiwitten, koolhydraten, furanocoumarine, polyfenolen, mineralen en vele andere biologisch actieve bestanddelen. Het wordt traditioneel veel gebruikt. Het wordt gebruikt als remedie
Uit de farmacologische onderzoeken is gebleken dat Anethum graveolens antimicrobiële, ontstekingsremmende, pijnstillende, maagslijmvliesbeschermende en antisecretoire effecten induceert, een ontspannend effect op de gladde spieren, hyperlipidemie, verhoogde progesteronconcentratie en vele andere effecten.
Stel je voor dat je in een laboratorium staat, omringd door microben en chemicaliën. Daar op die plek ontdekken wetenschappers de indrukwekkende krachten van Anethum graveolens-zaden. Deze kleine zaden kunnen zich verzetten tegen een heel leger van schadelijke micro-organismen. Het is als een epische strijd in een miniatuurwereld.
De etherische olie en verschillende extracten van Anethum graveolens-zaden blijken antimicrobiële activiteit te hebben. Ze zijn als superhelden die vechten tegen bacteriën zoals Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, en nog veel meer. Ze zijn onze verdedigers tegen Escherichia coli, Yersinia enterocolitica, en Salmonella. Deze microben kunnen ernstige ziekten veroorzaken, maar deze zaden laten ze niet zomaar hun gang gaan. Ze zijn ook dapper genoeg om schimmels zoals Candida albicans, Penicillium islandicum en Aspergillus flavus te bestrijden.
En dat is niet alles! Deze zaden hebben ook bewezen ontstekingen en pijn te verminderen. Ze zijn als een medisch wonder dat ons kan helpen pijn en zwelling te bestrijden. Dit betekent dat ze niet alleen tegen microben vechten, maar ook ons eigen lichaam kunnen helpen genezen. Ze ondersteunen de herstelwerking van het lichaam.
Daarbij is dille goed voor onze maag en spijsvertering. Deze zaden zijn als een rustgevend element voor ons spijsverteringsstelsel. Ze beschermen de binnenkant van onze maag en verminderen de effecten van maagzuur. Dit betekent minder ongemak en een gezondere spijsvertering. Al eeuwenlang worden deze zaden als een natuurlijke remedie gebruikt voor maagpijn, indigestie en winderigheid.
Maar er is meer! Deze zaden hebben ook geneeskrachten tegen slechte (geoxideerde) cholesterol en lipiden in ons bloed. Ze kunnen helpen de effecten van ongezond eten te verminderen en ons lichaam gezonder te maken. Door de ontstekingsremmende werking en antioxidantwerking van dille wordt ons bloed beter van gezondheid.
Er is aangetoond dat de monoterpeencomponenten van dille de enzym glutathion-S-transferase, dat helpt het anti-oxidantmolecuul te hechten aan glutathion zodat geoxideerde moleculen die schade zouden aanrichten in het lichaam geëlimineerd worden. De activiteit van de vluchtige oliën van dille kwalificeert het als een "chemoprotectief" voedsel.
Net als peterselie kunnen bepaalde soorten kankerverwekkende stoffen kunnen geneutraliseerd worden, zoals de benzopyrenen die deel uitmaken van sigarettenrook, houtskoolrook en de rook die wordt geproduceerd door afvalverbrandingsinstallaties.
Naast de chemoprotectieve en bacteriostatische eigenschappen, kwalificeerden wetenschappers dille als een zeer goede bron van calcium. Natuurlijk, plantaardig calcium is belangrijk voor het verminderen van het botverlies dat optreedt na de menopauze en onder sommige omstandigheden, zoals reumatoïde artritis. Met botverlies bedoelen wetenschappers dat de structuur van de botopbouw wordt verzwakt door sommige mineralen eruit verdwijnen. Dille vult deze mineralen aan. Hierbij is het goed om te weten dat koemelk juist een verkeerde verhouding aan calcium bevat zodat een teveel aan koemelk juist slecht is voor de botten. Van koemelk of andere koezuivel mag je nooit meer dan een glas per dag gebruiken.
Ook kwalificeerde onderzoekers dille als een goede bron van voedingsvezels en een goede bron van mineralen mangaan, ijzer en magnesium. Je krijgt ook een aanzienlijke boost aan vitamine C, een belangrijke antioxidant die ons lichaam helpt om infecties te weerstaan. Dille is een goede bron van vezels, foliumzuur, wat belangrijk is voor celdeling en aanmaak van DNA, calcium voor gezonde botten, riboflavine voor celfunctie en ontwikkeling, mangaan en ijzer. Momenteel gebruiken mensen dille voor bepaalde medicinale doeleinden, waaronder:
In alle planten zitten veel antioxidanten en die van dille zijn specifiek onderzocht. Wetenschappers melden het volgende
“In levende organismen kunnen vrije radicalen op verschillende manieren voorkomen, zoals onder normale fysiologische omstandigheden of exogene factoren. Ze kunnen gemakkelijk reageren met cellulaire componenten, vooral lipiden, DNA (deoxyribonucleïnezuur) en koolhydraten veroorzaken veel aandoeningen bij mensen, waaronder kanker, atherosclerose, cardiovasculaire ziekten en veroudering.”
Deze antioxidant effecten zijn niet alleen goed tegen ziekten in het algemeen, maar ze hebben ook een functie voor voedselfabrikanten, die vaak nog steeds synthetische antioxidanten met kankerwerking gebruiken. Ze begrijpen de laatste tijd wel steeds beter dat mensen het liefst natuurlijke antioxidanten willen. Nog een quote uit een onderzoek “Aan de andere kant kunnen vrije radicalen ook lipideperoxidatie in voedingsproducten veroorzaken onverzadigde vetzuren bevatten. Lipidenperoxidatie kan leiden tot de ontwikkeling van onaangename ranzige of onaangename smaken en tot voedingsverlies. Daarom is er veel aandacht aan gericht op het gebruik van antioxidanten, vooral plantaardige natuurlijke antioxidanten om peroxidatie van lipiden te remmen”
Het heeft enkele belangrijke therapeutische effecten en wordt in de Iraanse volksgeneeskunde gebruikt als een anti-hypercholesterolemische plant. Limoneen en Carvon zijn de belangrijkste bestanddelen van A. graveolens die de cyclo-oxygenase 1 onderdrukken en voorkomen de afgifte van ontstekingsmediatoren. Het heeft ook antiglycatie en antioxidant eigenschappen. Het is een kruidengeneesmiddel dat in Iran als hypolipidemisch middel wordt gebruikt. Anethum graveolens is vooral bekend als reductiemiddel van glucose, cholesterol en lipiden in traditionele medicijnen. Het is gunstig voor de vermindering van hypoglykemie en lipidenstoornissen bij diabetespatiënten. AG hebben de verschillende farmacologische effecten zoals antimicrobieel, krampstillend, antisecretair, kankerbestrijdend, maagirritatie, ontstekingsremmend, antioxiderende en slijmvliesbeschermende effecten.
Dille is een ideaal geneeskruid met zeer veel smaak. Artsen schrijven het soms voor bij een zoutloos dieet omdat het veel smaak geeft aan een gerecht, maar daarnaast biedt het ook een reeks aan geneeskrachtige werkingen.
De smaakvolle dillezaden kunnen zelfs effect hebben op het vrouwelijke voortplantingssysteem. Ze kunnen de hormonen beïnvloeden en de duur van de menstruatiecyclus verbeteren. Dit is belangrijk voor degenen die hun lichaam en gezondheid willen begrijpen.
Dus, terwijl deze wetenschappelijke ontdekkingen misschien complex zijn, laten ze ons zien hoe Anethum graveolens-zaden ons kunnen beschermen, ontstekingen kunnen verminderen, pijn kunnen verlichten, onze spijsvertering kunnen kalmeren en zelfs ons cholesterol kunnen beheersen. Het zijn net kleine helden in de wereld van de wetenschap, klaar om ons te helpen gezonder te leven.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.