Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Belangrijke geneespower van kaal breukkruid

Uitmuntend Middel tegen nierstenen, blaasontsteking en hoge bloeddruk

 

Latijnse naam: Herniaria-glabra
Herniaria-glabra
Kaal breukkruid is een plantje dat slechts enkele centimeters hoog wordt. Van oorsprong komt de plant voor in bijna geheel Europa, West-Azië en een klein deel van Noord Afrika. Het is een mooie borderplant en bodembedekker en wordt ook om deze reden als sierplant verkocht. Hij houdt van een zonnige plek en stenige bodem en bloeit met witte bloemetjes van juni tot augustus. Kaal breukkruid heeft sinds lang een plek veroverd in de kruidengeneeskunde. Deze plant heeft een bewezen bloeddrukverlagende werking. Bovendien helpt het de nieren beter functioneren en zorgt het dat niergruis en -stenen het lichaam makkelijker verlaten.

Naamgeving kaal breukkruid
De Officiële botanische naam die altijd in het Latijn wordt vermeld is Herniaria glabra. De plant heet herniaria omdat het hernia zou tegengaan. Nu is het zo dat lage rugpijn oftewel lumbago net zoals reuma veroorzaakt kan worden door urinezuur. 

Omdat kaal breukkruid behoort tot de geneesplanten die de nieren versterken kan het ook de oorzaak van rugpijn wegnemen.

Het tweede deel van de Latijnse naam, glabra betekent ´kaal´. Waarschijnlijk slaat het woord kaal erop dat de plant nauwelijks opvallende bloemetjes vertoont. 

De plant heet breukkruid omdat hij vroeger werd ingezet om breuken sneller te laten genezen.

Herniaria-glabra Vele plantjes kaal breukkruid in het wild

Geschiedenis gebruik breukkruid
Zoals reeds gemeld werd de plant ingezet bij botbreuken. Voor dit doel werd een cataplasma gemaakt van het kruid. Een cataplasma is een soort papje met medicinale kruiden dat middels omslagen op de huid wordt gedaan. 

Vroeger werd het sap van de plant in witte wijn gedaan en ingenomen, of het werd tot poeder gedroogd.

Het werd naast bij botbreuken vooral ingezet bij nierstenen, waterzucht, blindheid en kanker

Er kan ook een thee van deze plant worden gedronken; dat zou het urineren vergemakkelijken.

Herniaria-glabra Topje kaal breukkruid

Werkzame stoffen kaal breukkruid
Van kaal breukkruid wordt voor medicinale toepassingen enkel het bovengronds groeiende kruid gebruikt. 

Hierin zitten de volgende werkzame stoffen: flavonoïden zoals quercetine en zijn derivaten, isorhamnetine, narcissine en rutine, saponinen, triterpeensaponiden, de coumarinen umbelliferon en herniarine, alkaloïden waaronder paronychine, tanninen en sporen van vitamine C.


Traditioneel gebruik Kaal breukkruid
Herniaria glabra wordt gebruikt als samentrekkend, diuretisch en slijmoplossend middel. 

Het heeft een krampstillend effect op de blaas, en wordt traditioneel gebruikt bij de behandeling van oedeem of waterzucht, catarre van de blaas, blaasontsteking en nierstenen.

Uitwendig is het gebruikt als kompres om de genezing van zweren te versnellen. 

Onderzoekers vermelden dat Herniaria glabra officieel aanwezig is in de Farmacopee van Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije en Balkan, het is traditioneel gebruikt voor de behandeling van nier- en blaasstenen, jicht, urineblaas infecties, nierziekte, diabetes, hernia's, hypertensie, cardiale decompensatie, evenals reuma, en wordt op de huid toegepast als een ontsmettingsmiddel of antisepticum, en het is een natuurlijk huidverzachtend midd


Breukkruid voor de urinewegen

Breukkruid is een krampstillend middel voor de urinewegen. In medische termen heet dat een antispasmodicum. Daarnaast heeft het een zwakke antibacteriële werking en werkt het adstringerend of samentrekkend.

  •  Infecties van de urinewegen,
  • Blaasontsteking,
  • Urinebuisontsteking.
De toepassing bij reuma, zenuwontsteking en bronchitis, die in de traditionele kruidengeneeskunde in gebruik waren zijn door de fytotherapie, de moderne, door wetenschap onderbouwde kruidengeneeskunde verlaten. 

Er zijn tegenwoordig andere kruiden die beter worden geacht voor deze aandoeningen dan breukkruid.

Herniaria-glabra Kaal breukkruid tussen de straatstenen

Breukkruid als bloeddrukverlager
Uit Marokkaans wetenschappelijk onderzoek uit 2001, gedaan door onderzoekers die zijn verbonden aan de medische faculteit in Rabat, blijkt dat saponinen in breukkruid een bloeddrukverlagende werking hebben zonder dat het invloed heeft op het hartritme. In het onderzoek. Het onderzoek werd gedaan op ratten en men vergeleek de werking van furosemide, een plaspil die ervoor zorgt dat de bloeddruk lager wordt. 

Het bleek dat breukkruid een actieve bloeddrukverlagende werking heeft die vergelijkbaar is met die van furosemide.


Herniaria-glabra Kaal breukkruid tussen de stenen

Kaal breukkruid tegen nierstenen
Een Spaans onderzoek maakt melding van het feit dat een mix van kaal breukkruid met de vlierbes, heermoes en Agropyron repens goed werkt tegen het voorkomen van nierstenen, in dit geval calcium oxalaat. 

Het onderzoek werd gedaan op proefdieren. Dit onderzoek werd gedaan om de werking van een commerciële kruidenformule te testen op het voorkomen van nierstenen.


Medicinale werkingen kaal breukkruid
Volgens een Iraaks onderzoek heeft kaal breukkruid de volgende medicinale werkingen. Het kan door fytotherapeuten of natuurgeneeskundigen worden ingezet bij deze indicaties:

  • Hoge bloeddruk
  • Vochtophoping
  • Nierstenen, ook preventief,
  • Antibacterieel, 
  • Antioxidanteffect.
Verder zien onderzoekers dat het een bestrijdende werking heeft op insecten, wat niet echt een medicinaal effect is, maar het zegt wel iets over de werkzame stoffen in de plant. Wetenschappers zien dat stoffen die insecten bestrijden vrijwel altijd gezonde en medicinale stoffen voor mensen zijn.

Herniaria-glabra Close up kaal breukkruid

Dosis en veiligheid kaal breukkruid
Driemaal per dag 30 druppels moedertinctuur.
Twee tot vier koppen thee van een koud infuus dat 10 minuten heeft getrokken.
Bij deze therapeutische dosis zijn geen bijwerkingen vermeld terwijl wel bewezen is dat het werkzaam is. De belangrijkste actieve fytonutriënten van breukkruid zijn vluchtig van aard; daarom mag de plant niet worden gekookt en wordt er enkel een koude thee van bereid. 

Wanneer de spasmen in de urinebuis te hevig zijn dan komen Atropa belladonna en slaapbol in aanmerking om als geneeskruid te dienen

.
Bronnen bij artikel over kaal breukkruid

 

  1. Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  2. http://www.appeltern.nl/nl/plantenencyclopedie/herniaria_glabra_-_kaal_breukkruid/
  3. http://de.wikipedia.org/wiki/Kahles_Bruchkraut#Pharmakologie
  4. Bloeddrukverlagend: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10709449
  5. http://www.researchgate.net/publication/12607192_Effects_of_saponins_from_Herniaria_glabra_on_blood_pressure_and_renal_function_in_spontaneously_hypertensive_rats
  6. http://wilde-planten.nl/kaal%20breukkruid.htm
  7. kaal breukkruid tegen nierstenen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26634575/
  8. Medicinale en traditionele werking: https://www.researchgate.net/publication/324521445_Pharmacological_Importance_of_Herniaria_Glabra_and_Herniaria_hirsuta-_A_Review
  9. Foto´s: Wikimedia common, Publiek domein