Lao Tze, Te-Tao Ching:
-De weg naar de hemel is als het spannen van een boog,
het hoge gaat naar beneden, het lage omhoog.-
Ayran komt oorspronkelijk zeer waarschijnlijk uit de Kaukasus, tussen de Kaspische Zee en Mantsjoerije.
Waarschijnlijk is het daar ontdekt door Göktürken, wat een nomadische stam was.
Maar in de 6e, 7e en 8e eeuw was er 190 jaar lang een heus wereldrijk van Göktürken, wat zich uitstrekte van de Chinese muur tot wat nu het westen van Rusland is..
Zij hebben waarschijnlijk de gewoonte om yoghurt met zout en water te mengen, om er vervolgens een kruid of groentesap aan toe te voegen, verspreid.
Wanneer kaas wordt gemaakt blijft er wei of melkwei over, Dit product bevat veel stoffen die iets minder gezond zijn.
Door de fermentatie met bacteriën wordt het een gezond product.
Wei wordt niet alleen gebruikt voor het maken van ayran. Er kan ook een soort kaas van worden gemaakt. Er zit wei in de industriële drank rivella.,
In Molkosan, een bekend product onder mensen die een natuurvoedingswinkel bezoeken, wordt eveneens wei gebruikt. De bekendste kaas die van wei wordt gemaakt is ricotta.
In De Kaukasus is ayran een veelgeprezen middel dat een lang leven promoot. Het wordt traditioneel aanbevolen tegen de volgende ziekten:
Veel infectieziekten, zoals verkoudheid en longinfecties, hebben volgens een groep wetenschappers te maken met een verstoord terrein, ofwel een verstoord microbioom. Doordat ayran veel bacterieculturen bevat, kan het de darmflora herstellen, waardoor deze ziekten preventief worden tegen gegaan.
Er zit redelijk wat vitamine A, vitamine C, Calcium en eigenlijk net iets te veel natrium in Ayran Gelukkig zit er ook zink in, en wat andere mineralen om de balans te herstellen.
De meeste van deze vitaminen en mineralen kunnen oxidatieve stress remmen, en dat is de grondoorzaak van vele ziekten.
De basis van ayran is yoghurt, water en zout. In yoghurt zitten verschillende bacterieculturen, wat het tot een gefermenteerd product maakt. Er kunnen ook kruiden als mint door worden gedaan, om het een extra frisse smaak te geven.
Ayran kan op meerdere manieren worden gemaakt. Er kan bijvoorbeeld gel van Aloë vera worden gebruikt om ayran een betere viscositeit te geven.
Onderzoekers zien dat er een trend is onder consumenten om steeds vaker te kiezen voor gezonde producten, en Aloë vera is zeker een gezond product wat als extra smaakmaker voor een ayrandrank kan dienen.
Er zijn ook variaties met komkommer, limoen, basilicum, citroenmelisse en zwarte peper. Citroen is ook een extra ingrediënt wat wordt gebruikt. Wat de komkommer betreft wordt soms het sap van een komkommer toegevoegd aan de melkdrank ayran. Soms is het tot een bubbelende drank gemaakt, door er koolzuur aan toe te voegen.
In Rusland wordt een variant op ayran gemaakt die kefir heet. Het grote verschil is dat er kefirkorrels in zitten.
Behalve in Rusland wordt kefir ook in Slavische landen gedronken. Voor kefir kan net als voor ayran de melk van koeien, schapen of geiten worden gebruikt.
Wetenschappers zien dat de niveaus van oliezuur, een omega 9 vetzuur, linolzuur, een omega 6 en linoleenzuur, een omega 3 toenemen als er bacterieculturen in de zoutige melk worden gedaan.
Ayran is bij uitstek goed voor het microbioom. Er zitten bacteriën in die ook in ons eigen microbioom van maag en darmen leven. Op die manier wordt ons microbioom versterkt. Dat helpt vooral bij ziekten als de ziekte van Crohn, prikkelbare darmsyndroom, diarree, flatulentie en constipatie. Verder is het extra goed na of tijdens een medicijnkuur waarbij darmbacteriën worden aangetast zoals paracetamol, antibiotica, ibuprofen en aspirine. Maar eigenlijk kun je zeggen dat ieder gefermenteerd product bij elk medicijn kan helpen om de bijwerkingen van dat medicijn te verminderen.
Ayran is tegenwoordig een industriële drank, maar we kunnen gerust stellen dat het misschien wel de meest gezonde industriële drank is, vooral omdat er geen suiker in zit.
Hoewel ayran heel gezond is, is het over het algemeen aan te raden om niet meer dan 200 ml yoghurt, melkdrank of yoghurtdrank in te nemen.
Er zit namelijk relatief veel calcium in melkdranken, en dat kan nadelige gevolgen hebben omdat het dierlijke calcium is. Plantaardige calcium is een stukje gezonder dan dierlijk calcium. Van een teveel aan dierlijk calcium kunnen mensen te broze botten krijgen.
Wetenschappers zien in landen waar relatie veel mensen melk drinken, ook meer botbreuken zijn, terwijl mensen even vaak vallen.
Dat betekent dat als iemand in een land van grote melkdrinkers, zoals Nederland, valt, het risico op een botbreuk veel groter is dan in een land waar relatief weinig melk wordt gedronken..