Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Muziek kan helen en vernietigen

 

Muziek geeft de mens rust, energie en inspiratie. Het kan een therapie zijn in vele opzichten. Het luisteren naar klassieke muziek is goed voor ons brein. Maar muziek heeft ook een hele andere kant. Allerlei pop, rock en hiphop artiesten overlijden te vroeg. Er wordt relatief veel drugs gebruikt in de muziekwereld, De housescene is wel bekeken niet meer dan een reclamezuil voor allerlei synthetische drugs, en de dj’s zijn de marketeers. Al deze muziekstromingen hebben veel invloed op jonge mensen. Zij zijn eerder geneigd om drugs en alcohol te gebruiken omdat hun muziekhelden dat ook doen. Dat vormt een weinig erkend gevaar voor de maatschappij.


Muziek kan positieve invloeden hebben en negatieve invloeden. Kalm kabbelende muziek, zoals  rustige popliedjes, klassieke muziek, rockballads en meditatieve muziek zijn over het algemeen goed voor ons brein en de spirituele ontwikkeling. 

Overstuurde gitaren, stampende house beats en agressieve teksten zoals uit de hip hop of metalscene zijn onrustmakend en destructief.


Hip hop is ongezond, klassieke muziek is gezond

Mensen uit de hiphopscene hebben een relatief lage levensverwachting. 

Dat betekent dat ze gemiddeld minder oud worden dan anderen. Door drugs, criminaliteit en ongelukken sterven ze eerder dan andere mensen. 

Dat geldt ook voor musici uit de rockscene, de housescene en de metalscene.
Het maken van deze muziek levert een lagere levensverwachting op. Relatief veel musici uit deze stromingen plegen zelfmoord, zijn het slachtoffer van moord, sterven aan een overdosis of sterven aan een hartziekte. 

Ook gewone popartiesten lopen dit risico. Het gevaar zit hem vooral in alcohol en drugs, die worden genomen omdat ze bij een levensstijl lijken te horen.


Spirituele invalshoek

Veel muziek kent allerlei negatieve emoties zoals agressie, verlies, dood, persoonlijke problemen, misbruik en dergelijke. Wanneer een artiest zich hiermee bindt kan dat emotioneel lastig worden.
Spiritueel gezien kun je stellen dat een muziekgroep of artiest een stemming vertolkt. Het is een soort medium op het podium.
De artiest staat letterlijk tussen een lied en het publiek in. 

Daardoor worden veel gevoelens op hun geprojecteerd. Het is lastig voor mensen om daarmee om te gaan. 

Artiesten zelf voelen zich enorm uitgelaten na een optreden, en dan is de neiging groot om naar alcohol of drugs te grijpen.
Gevoelens van een mediumschap kunnen zeer verwarrend zijn. Men voelt als artiest de energie van een zaal, en niet iedereen is in staat daar professioneel mee om te gaan.
Ook een dag na een optreden kan er een soort leegte ontstaan. Er is een gemis aan alle emotionele belevingen tijdens een optreden met duizenden mensen. 

Dat kan leiden tot allerlei gevoelens van stress, angst en depressie. Het is bekend dat mensen met deze gevoelens eerder allerlei roesmiddelen zoals alcohol en softdrugs gebruiken.
Veel artiesten worstelen met hun zelfbeeld, aan de ene kant vindt iedereen hen geweldig om wat ze doen, maar het is dan moeilijk om niet te vervallen in een soort hoogmoed en arrogantie. 

Ze zien een discrepantie tussen het beeld wat een fan heeft en hun eigen zelfbeeld. Je hoort ze vaak zeggen dat ze ook gewoon mensen zijn. Hiermee verwijzen ze naar het de idolatie en adoratie die surrealistische proporties kan aannemen.


Klassieke muziek goed voor nachtrust

Klassieke muziek kent vaak geen fans, sterdom en slechte levensstijl. Deze muziekvorm is vaak genezend. 

Onderzoek uit 2019 laat zien dat mensen met hartproblemen baat hebben bij het luisteren naar klassieke muziek. 

De Italiaanse onderzoekers zien dat slaapkwaliteit verbetert en gevoelens va depressie en angst verminderen. 

Verder ziet men een cognitieve verbetering. Er is divers onderzoek waaruit blijkt dat klassieke muziek goed is voor de hersenstructuur en allerlei kwaliteiten van de hersenen verbetert.
Wanneer een mens beter slaapt, dan gaat alles beter in zijn leven. Hij is energieker, veerkrachtiger en scherper.


Sneller herstellen door muziek van een Tia

Mensen met een Tia, een bloedprop in aders die de hersenen tijdelijk blokkeren van bloed en zuurstof, herstellen sneller van hun Tia als ze naar muziek luisteren. 

Dat concluderen Finse onderzoekers in 2008. Uit onderzoek naar dieren is ook al naar voren gekomen dat allerlei hersenfuncties beter herstellen in een harmonische omgeving. Men deed een onderzoek op 60 patiënten.
De patiënten die veel naar muziek luisteren vertonen een beter herstel van motorische functies, geheugen, betekenis begrijpen en gevoelens verwerken. Men was sneller weer aandachtig, minder verward en minder depressief.


Klassieke muziek tegen Alzheimer

Een onderzoek uit 2017 laat zien dat mensen met Alzheimer een betere neuronenstructuur krijgen als ze veel naar muziek luisteren. 

Men spreekt over een groeiend arsenaal aan wetenschappelijke literatuur die aantoont dat klassieke muziek goed is voor de hersenen. 

Er ontstaat meer grijze massa en witte massa in de hersenen door het luisteren naar klassieke muziek, of muziek die daarop lijkt. 

In dit onderzoek werd eveneens gezien dat meditatie goed is voor de hersenen. Tijdens een meditatie wordt vaak naar rustgevende muziek geluisterd.
De aanmaak van neuronen wordt gestimuleerd en allerlei stoffen komen meer voor in mensen die klassieke muziek luisteren, zoals dopamine en neurotropine. 

Mensen kunnen beter hun emoties reguleren, vertonen minder snel gedragsproblemen, hebben een beter geheugen en zijn beter in staat hun aandacht vast te houden.
Er dient meer onderzoek te worden gedaan, maar de onderzoekers zeggen dat deze manier om Alzheimer en dementie te voorkomen en bestrijden zeer weinig kost.


Muziek helpt tegen pijn en angst

Uit onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet blijkt dat muziek het herstel van elke ziekte verbetert. Men heeft door muziek minder last van pijn en angst, zo concluderen de wetenschappers. 

Uit andere onderzoeken blijkt al dat muziek rustgevend kan zijn. Het gaat dan vooral om ‘neutrale muziek’, waarmee wordt bedoeld muziek zonder te veel beats en teksten. De onderzoekers noemen het een veilige methode om medische resultaten mee te bereiken.
Medicijnen tegen pijn en angst hebben zeer veel bijwerkingen, terwijl luisteren naar klassieke muziek goedkoop is en geen bijwerkingen heeft.


Muziek maken goed voor  cognitie

Er is onderzoek gedaan naar de werking van het maken van muziek om de cognitieve functies. Het blijkt dat muziek maken allerlei cognitieve vermogens verbetert. 

Dat melden Britse onderzoekers in een studie uit 2021. Het kan misschien worden aangemerkt als preventief middel tegen dementie, zo ziet men. Men zegt misschien omdat er op dit moment beperkt onderzoek is, maar de eerste resultaten zijn erg goed.


Muziektherapie

Muziek maken is niet alleen een leuke hobby. De muziektherapie ziet dat mensen met allerlei psychische problemen zich meer socialer gaan gedragen als ze muziek maken. Mensen worden ook verbaal gestimuleerd door het maken van muziek en kunnen allerlei psychologische tests met beter resultaat afwikkelen als ze aan muziektherapie doen.
Dat wordt ook wel actieve muziektherapie genoemd. In GGZ instellingen worden dit soort dingen ook wel gedaan, maar het is dan meer ingericht als tijdverdrijf en niet als therapie. Men krijgt nauwelijks les in muziek maken, zodat de muziek niet echt mooi wordt.
Ook in ouderencentra zijn er soms activiteitenbegeleiders die iets met muziek doen, maar dat is niet bedoeld als therapie.


Achtergrondmuziek bevordert werken

Uit Iraans onderzoek op 52 mensen blijkt dat achtergrondmuziek mensen kunnen helpen met het uitvoeren van taken. Allerlei taken worden efficiënter uitgevoerd als er muziek op de achtergrond wordt gespeeld. De onderzoekers gebruikten allee klassieke muziek. Mensen vertonen een beter geheugen en het werk is sneller af.


Combineren met kruiden

Er zijn uiteraard ook kruiden en voedselsoorten die de cognitie beïnvloeden en pijn, stress en angst tegengaan. 

Deze kunnen goed in combinatie met muziek luisteren en zelf musiceren worden gebruikt. Aangezien alle reguliere medicatie bijwerkingen heeft biedt het vele gezondheidsvoordelen als deze niet te hoeven worden ingenomen.


Maak zelf muziek

Als we in overweging nemen dat muziekartiesten vaak een slechte levensstijl hebben, is het in feite beter om deze niet meer te steunen met een concertbezoek. Het is veel gezonder en het geeft meer voldoening om zelf muziek te maken. Op die manier houd je je geest gezond en flexibel.
Behalve het maken van muziek is ook het leerproces wat ermee gepaard gaat een goede uitdaging voor de hersenen. Door nieuwe instrumenten te leren bespelen, of nieuwe muziekstukken en liedjes te leren hou je jezelf scherp.


Bronnen muziek kan helen en vernietigen

  1. Hiphop verkort levensverwachting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17873227/
  2. Klassieke muziek nachtrust: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31877362/
  3. Muziek en herstel Tia: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18287122/
  4. Muziek tegen dementie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7967907/
  5. Muziek tegen pijn en angst: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(15)60169-6/fulltext
  6. Achtergrondmuziek: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35253719/
  7. Muziektherapie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24559817/
  8. Musiceren goed voor cognitie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31814445/